Валериана - семена

Цветовете на Валерианата са събрани в метлисти, щитовидни съцветия и цъфтят през месеците май и юни в бледорозово до бяло.

Билката плодоноси през юли, а плодовете приличат на малки орехчета. Валериана е билка, която се отглежда заради корените си.

В тях се съдържат между 0,5 и 2,0 % етерично масло с основно съдържание на борнилизовалерианат, на което вещество се дължи и особената характерна силна миризма. Любопитен факт е, че Валериана привлича котките именно заради активното вещество актинидин, което се съдържа в етеричното масло от коренището на билката. Причината за това интересно явление е сходството между актинидина и едно вещество (3-меркапто-3-метилбутан-1-ол), което се съдържа в котешката урина.

Дилянката съдържа и алкaлоиди, дъбилни вещества и органични киселини. Освен това аминокиселината Валин носи това име, защото е кръстена на това растение. Билката притежава успокоително и релаксиращо нервната система действие.

Семената на Валерианата се засяват през летния сезон разпръснато на дълбочина до 2 см (на открито). Когато разсада е готов се засажда на постоянно място през пролетта или есента. Растението е зимоустойчиво за климата в България (не понася температури под (-20°С – -25°С ).

Осигурете добре дренирана и отцедлива почва, тъй като растението е влаголюбиво, но не понася заблатяване. Добре е почвата да е подхранена и по-скоро с алкално рН (или неутрално). Средно добива на сухи корени Валериан варира между 200 - 250 кг на декар.

  • Билката може да се отглежда в двора и на открито, но също така е подходяща за отглеждане и в сандъчета за билки, които можете да разположите на слънчеви или полусенчести балкони.
  • Произход: Италия
  • Цената е за 1 пакет / 7 гр

Напишете коментар

Бележка: HTML не се показва!
    Лош           Добър

Доставките се осъществяват с куриерска фирма Еконт Експрес.
Тарифите за доставка са следните:

  • До офис на Еконт Експрес - 5.50 лв.
  • До посочен от вас адрес, при наличен офис на Еконт Експрес в населеното място - 6.90 лв. 
  • До посочен от вас адрес в по-малки населени места, без наличен офис на Еконт в населеното място - цената за доставка се определя според тарифите на куриера.
  • Ако стойността на поръчка ви е равна или надвишава 99 лв. получавате безплатна доставка до офис на Еконт! (доставката до адрес си остава 6.90 лв) 

Заплащането се извършва при доставка с Пощенски паричен превод(ППП). Ще ви бъде издаден фискален документ от Еконт като лицензиран пощенски оператор за извършване на Пощенски парични преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги. Фискалният документ замества касовата бележка.Приблизителното време за доставка обикновено е между 1-4 работни дни, като ще направим всичко възможно да получите поръчката си на следващия работен ден.

Ако сте поръчали продукт, който не е наличен, ние ще установим контакт с Вас в най-кратък срок.

Пратката се изпраща с наложен платеж, като стойността на наложения платеж е сумата на поръчката.

Съветваме ви, при получаване на поръчката си, винаги да отваряте и проверявате пред куриера дали всички стоки са здрави. При установяване на повредена стока, трябва да съставите протокол за повреда, в присъствието на куриера. Само по този начин имате възможност да докажете, че стоката е била повредена по време на транспортирането, за да бъде заменена с нова.

Валериана - семена

Поръчайте и на  0888814933

  • Модел: 31310321
  • Наличност: В наличност
  • 5.40 лв.