Аспержи - семена

Аспержите (латинско име Asparagus officinalis) са многогодишни растения спадащи към семейството с интересно име Зайчесянкови (Asparagaceae). 

Аспержите са коренищни растения, зимоустойчиви за нашите климатични условия. От пъпките на всяко коренище те образуват свежи, сочни и изключително вкусни леторасти, които често се наричат "свещи". Именно тези "свещи" са уникалният деликатес. Те са ценна диетична храна, която е изключително богата на витамини, въглехидрати и белтъчини.

През втората година след засяването на семената се появяват два месести корена. Това е така наречената плодна част, която също се използва за консумация в свежо състояние (за салати, дресинги) или за приготвяне на различни видове ястия (супи, печено месо, панирани зеленчуци и др.).

Стъблата на аспержата се оцветяват в зелено когато се появят на повърхността. При производство на тези интересни зеленчуци се практикува хитър трик, чрез който стъблата остават бели и сравнително по-сочни от зелените - покриват се с полиетиленово фолио за оранжерии, чрез което почвата се нагрява (по този начин се стимулира по-бързия растеж на аспержите) и не се допуска слънчева светлина до стъблата, в следствие на това те остават бели. Друг вариант е да бъдат затрупани растенията с около 20 см почва.

Засяването може да направите още през февруари на закрито, а също може да засеете семената направо на постоянно място. Имайте в предвид, че семето на аспержата покълва много бавно за около 2 до 6 седмици. Готовият разсад може да засадите в периода юни - август, като разстоянието м/у растенията е добре да е около 20 - 25 см.

Освен изключително вкусни Аспержите са и страшно полезни. Често се използват с лечебна цел за намазване на отоци при ухапване от пчели, за приготвяне на отвари за сърце, имат диуретично действие. Доказан факт е, че стимулират действието на бъбреците.

Аспержата се цени високо и защото е изключително богата на веществото триптофан и фолиева киселина. Триптофанът е вещество, което спомага за образуването на серотонина в мозъка (така наречения хормон на щастието). Серотонинът пък е един от основните невротрансмитъри (това е химическо вещество, което се отделя от клетки на нервната система у човека с цел да влияе на други клетки от нервната система), които влияят на настроението на човека. Фолиевата киселина в аспержите усилва действието на серотонина. С една дума консумацията на аспержи може да повлияе позитивно на настроението ви ако по някаква причина имате понижени нива на триптофан.

Едно от основните предимства на аспержите е, че веднъж засадени на едно място те могат с години да виреят без проблем там (около 15 - 20 години може да се експлоатира едно насаждение). Няма нужда да ги местите, да засявате семена отново или да ги сменяте с друг култура.

  • Пакет 0.3 гр
  • Произход: Италия.
  • Цената е за 1 пакет / 0.3 гр.

Напишете коментар

Бележка: HTML не се показва!
    Лош           Добър

Доставките се осъществяват с куриерска фирма Еконт Експрес.
Тарифите за доставка са следните:

  • До офис на Еконт Експрес - 4.90 лв.
  • До посочен от вас адрес, при наличен офис на Еконт Експрес в населеното място - 5.90 лв. 
  • До посочен от вас адрес в по-малки населени места, без наличен офис на Еконт Експрес в населеното място - 6.90 лв.
  • Ако стойността на поръчка ви е равна или надвишава 80 лв. получавате безплатна доставка до офис на Еконт Експрес или доставка до посочен от вас адрес на стойност 0.00 лв..

Заплащането се извършва при доставка с Пощенски паричен превод(ППП). Ще ви бъде издаден фискален документ от Еконт като лицензиран пощенски оператор за извършване на Пощенски парични преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги. Фискалният документ замества касовата бележка.

Приблизителното време за доставка обикновено е между 1-4 работни дни, като ще направим всичко възможно да получите поръчката си на следващия работен ден.

Ако сте поръчали продукт, който не е наличен, ние ще установим контакт с Вас в най-кратък срок.

Пратката се изпраща с наложен платеж, като стойността на наложения платеж е сумата на поръчката.

Съветваме Ви, при получаване на поръчката си, винаги да отваряте и проверявате пред куриера дали всички стоки са здрави. При установяване на повредена стока, трябва да съставите протокол за повреда, в присъствието на куриера. Само по този начин имате възможност да докажете, че стоката е била повредена по време на транспортирането, за да бъде заменена с нова.

Аспержи - семена

Поръчайте и на  0888814933

  • Модел: 12300321
  • Наличност: В наличност
  • 4.70 лв.